fredag 24. januar 2014

1920 av Jon Ewo

Denne boka er en kontrafaktisk roman. Det vil si at den handler om hvordan ting kunne vært hvis noe annet hadde skjedd enn det som faktisk skjedde.
I denne fortellingen ble det ikke noe av unionsoppløsningen med Sverige i 1905. Året er 1920 og Norge er styrt av svenskene, som har alliert seg med Tyskland. Sverige oppdaget at det var olje i Nordsjøen, og ved hjelp av tyske ingeniører har de bygd plattformer hvor det pumpes opp olje. Det er farlig arbeid å jobbe på oljeplattform, så arbeiderne er stort sett fanger som er dømt til straffarbeid.
Håkon Lie er 16 år og tjener penger på boksing. Han sniker seg ut etter portforbudet om kveldene og bokser på forbudte klubber. Moren er død, søsteren sitter som fange på Akershus, og faren drikker og er bitter for at han ikke får noe jobb. Han har nemlig tidligere sittet i fengsel for landsforræderi. I pengenød sier Håkon ja til å bli med på et bankran. Han blir dømt til arbeid på en oljeplattform. Der må han virkelig kjempe for å overleve.

Jeg ble utrolig fascinert av denne historien. Den er spennende, actionfylt og godt skrevet, og oppleves nesten som en steampunkroman. Jon Ewo har lovet flere romaner av samme type, og jeg gleder meg til å lese dem også!
Jeg vil lese boka

Ingen kommentarer: