mandag 21. mars 2016

Byen bak murene av Ryan Graudin

Så utrolig forfriskende å lese ei ungdomsbok som er så annerledes! - men allikevel så kjent. For kriminaliteten er den samme hvor i verden du er, her blir den bare pakket sammen på en bitte liten flekk hvor mange mennesker er stuet sammen. Det må bli tøft!

I byen bak murene havner mange som skulle hatt en fengselsstraff. Her finner du også jenter på byens bordell, jenter som familien har solgt for på den måten å skaffe mat til de andre i familien. Det er selvfølgelig folk som tjener fett på dette, folk som Mester Longwai.
Byen mysser av gategutter. Barn som ikke har familie, barn som lever ute, sover ute, slåss hver dag for å overleve, ofte uten sko, med fillete klær og skrikende, tomme mager.
Vi følger Jin, som desperat prøver å finne søsteren som faren solgte. Hun har klippet håret og er en av gutta; sulten og tøff, men redd.
Mei Yee heter søsteren. Hun lever på bordellet. Ambassadør Osamu er hennes velynder, hun er hans på godt og vondt. Helt til gutten i vinduet dukker opp. Gutten som gir henne håp om at hun en gang kan slippe fri.
Gutten er Dai. Han blir Jin`s eneste venn i Byen bak murene. Dai havnet i feil gjeng, gjorde dumme ting, noe som resulterte i brorens død og gjorde av han ble plassert her i denne pølen av skitt og rotter, både på fire og to bein.
Dette er en rå og brutal bok om livet på en veldig spesiell plass, men med et nydelig språk, med toner av håp og nærhet og en liten katt, som gir boka de fargene den trenger for at ikke alt skal bli svart.

Byen bak murene var faktisk et sted en gang. Heldigvis finnes den ikke mer. Her bodde 33 000 mennesker på ca 26 mål jord!
Jeg vil låne denne

Ingen kommentarer: