onsdag 4. november 2015

Huset av Yves Grevet

Meto er en av guttene i Huset på Øya. Han er en av de Røde, en av de eldste og nå er det hans tur til å ha et fadderbarn. Fadderbarnet heter Crassus og Meto får ansvaret for han i en måned. Det kan bli en tøff måned for om fadderbarnet gjør en feil må Meto sitte i kjøleskapet.
Meto har sittet i kjøleskapet tidligere, flere ganger faktisk, ja han har vel egentlig rekorden blant de som er på Øya nå. Det er lett å sovne for lenge, få frostskader, dø! Men Romu har hjulpet han. Denne fyren som dukket opp i kjøleskapet med mat og som vekket han når kroppen trang hvile.
Huset er delt i farger etter alder. Lyseblå er yngst. Men det er stort sett de sammen reglene som gjelder for alle. Og Cæsarene ser alt! Cæsarene er nesten identiske og de er Husets voktere. De er strenge, brutale, viser ingen nåde.
I tillegg er det soldatene.
Dagene i Huset er ganske like. De har teori og brettspill.  De har morgenstafett i korridorene, de har bryting og Rover, da er alle guttene pansret, de har hjelm og alt er lov! Det er viktig å vinne, men det blir alltid skader. Det handler bare om å begrense skadene.
Om kvelden sovner alle samtidig. Alle sover hele natten under stramt teppe som er brettet under madrassen. I bunnen av sengene er det tynne planker. Når de knekker betyr det at du er for stor til å bo i Huset. Du blir fjernet. Men hva skjer med deg da? - det er det ingen av guttene som vet.
Dette er en bok om makt og maktmisbruk, om et helt spesielt Hus på ei isolert øy hvor guttene er overgitt i disse fangevokternes hender. De husker ingenting fra sitt tidligere liv, men har en ide om at det kanskje var som på filmen de har blitt vist mange ganger, en film som viser at de ble reddet fra en mye verre skjebne.
Jeg vil låne denne

Ingen kommentarer: