tirsdag 27. januar 2015

1957 av Jon Ewo

"I 1957 er store deler av Europa kontrollert av Tyskland. Norge er en stat i Stor-Germania."
Slik begynner denne boken, som er den andre av Jon Ewos kontrafaktiske historier om Norge. Kontrafaktisk vil si at det handler om hvordan det kunne ha vært hvis viktige hendelser i historien hadde gått annerledes.
I denne boken vant Tyskland krigen i 1940. Hitler ble drept av en bombe, og Heinrich Himmler tok med seg SS-troppene og tok over Norge. Her har han tenkt å skape en perfekt arisk stat.
Monika er Himmlers yndling. Hun har vokst opp på barnehjem, har Himmler som pleieonkel, og er stjernen i SS-statens propagandafilmer. Nå er hun 16, og om en måned, ved sommersolverv, skal hun forloves med Erik. Sammen skal de produsere perfekte ariske barn. Moni tror på Himmler og ideene hans. Hun har aldri lært noe annet. Men en dag møter hun Hans, en vanlig norsk ung mann, og forelsker seg. Han kan fortelle henne om en annen side av samfunnet, der barn blir sendt til leirer i Polen fordi de er syke, fattige eller svakelige. Etterhvert skjønner hun at alt hun har lært er løgn. Også historien om hennes egen mor og far. Og hun må velge hvilken side hun skal stå på.

Jeg synes det er interessant å lese om hvordan historien kunne ha blitt hvis ting hadde skjedd på en annen måte enn det gjorde. Boken er veldig spennende, og slutten fikk meg til å lure på hvordan det gikk videre med Moni ...

Jeg vil lese denne.

Ingen kommentarer: