torsdag 16. juni 2011

Matched. Cassias valg av Ally Condie

Hvordan hadde du likt at de som styrte landet bestemte alt for deg? Hva du skulle spise, når du skulle spise, hvilke klær du skulle bruke, ja til og med hvem du skulle matches med?
I Samfunnet, hvor Cassie bor, er det faktisk sånn det er. Hun går på skolen, kan gå på filmfremvisninger, men det finnes kun få utvalgte filmer de kan se, igjen og igjen. De kan velge mellom 100 dikt, 100 malerier, osv, alt annet er ødelagt, brent, forbudt. Alle skal ha det samme, spise det som er utregnet til å passe akkurat deres kropp, trene akkurat det som er best for dem, slik at de kan holde seg sunne og leve til de er 80. Da dør de. Og alle godtar det, eller nesten alle da, hvis ikke blir det trøbbel, for hele familien.
Den dagen Cassie fyller 17 skal hun på matchbankett og få vite hvem hennes match er, hvem hun skal leve sammen med resten av livet. Hun blir veldig overrasket da det viser seg å være en hun kjenner, det er uvanlig. Men da hun sjekker microkortet med alle opplysningene om denne gutten etterpå dukker det også opp et annet ansikt, en annen gutt hun kjenner, en avviker! Hva betyr dette? Har Samfunnet gjort en feil? Er det mulig?
Dette er en utrolig bra bok om et samfunn styrt ned til minste detalj. Et skremmende scenario som fikk meg til å tenke. Boka er veldig spennende og jeg kommer garantert til å lese den engelske utgaven så fort den kommer i stedet for å vente på en norsk oversettelse.

Ingen kommentarer: