søndag 14. april 2013

Mirakel av R.J. Palacio

August er et "misfoster". Den medisinske betegnelsen er lang, men øynene hans sitter rundt tre cm under det stedet de burde være, øyehulene er for grunne så øynene buler ut, de øvre øyelokkene er halvveis lukket, de under henger ned så de røde på innsiden synes. Han har ikke øyevipper eller øyenbryn og ikke kinnbein. Ansiktet ser nesten ut som det har smeltet. August har fått hjemmeundervisning, men nå, når han skal begynne i femte klasse skal han begynne på skolen. Det blir tøft.
Alle som ser August for første gang reagerer med enten forskrekkelse eller avsky, redsel eller latter. Ingen forblir upåvirket. På skolen blir det en slags lek de kaller "Pesten" hvor de må vaske seg med antibac innen tre sekunder etter at de har vært i kontakt med August. Selve tilstedeværelen hans skaper uro og uorden i klassen og moren til Justin fjerner til og med fjeset hans fra klassebildet ved hjelp av photoshop.
August selv liker skolen, men sliter med å få så mye negativ fokus, med ikke å ha venner og også med å få vite at de få han har er "kjøpt" av rektor for å være vennene hans.
Boka er langt ifra bare tragisk og trist, den er også morsom og tankevekkende, den viser at barn er like grusomme som voksne, men at noen også er fulle av empati og evne og vilje til å se bak det ytre. Og den viser at noen lærere er kloke og forstår langt mer enn man tror. Les den!

Jeg vil låne denne

Ingen kommentarer: