fredag 9. desember 2011

Himmelfallen av Brian Selznick

Dette er en bok som forteller en historie både gjennom bilder og tekst. Teksten handler om Ben, som i 1977 er 12 år og akkurat har mistet moren sin. Han har aldri visst hvem faren var,- moren kalte ham bare "Major Tom" etter en sangtekst av David Bowie. Ben forestiller seg faren sin som en astronaut som svever ute blant stjernene. Han er derfor veldig opptatt av astronomi og stjernebilder. En kveld Ben leter blant morens saker etter informasjon om faren sin, finner han en bok med en mystisk dedikasjon og et bokmerke fra en bokhandel i New York. Han finner også en sølvmedaljong med bilde av en mann inni. Han lurer på om det kan være faren hans, og bestemmer seg for å ringe bokhandelen i New York. Men idet han ringer, slår lynet ned i kontakten, og Ben blir midlertidig døv. Han havner på sykehus, men bestemmer seg for å rømme til New York for å finne ut hvem faren hans er.
Bildehistorien forteller om Rose. Hun vokser opp i New Jersey på 1920-tallet. Hun er døv, lever sammen med faren sin, og drømmer om moren, som er stumfilmstjerne. Rose rømmer hjemmefra for å finne moren sin. Men moren blir sint og vil sende Rose hjem igjen. Da stikker hun av, og havner på Naturhistorisk Museum, hvor hun gjemmer seg i en av utstillingene.

Etterhvert smelter teksthistorien og bildehistorien sammen og blir en magisk fortelling om familie, drømmer, historie, vennskap og kjærlighet. Boka er kjempefin, spennende og lettlest og anbefales!

PS: Forfatteren har også skrevet en annen bok med tekst og bilder; Oppfinnelsen av Hugo Cabret. Den har blitt film, regissert av Martin Scorsese, og kommer snart på norske kinoer. Den anbefales også!

Ingen kommentarer: