mandag 27. september 2010

Gater uten navn av Randa Abdel-Fattah

Hayaat er 13 år, og bor sammen med søsken, foreldre og bestemor i en liten leilighet i Betlehem. Familien ble drevet vekk fra eiendommen sin av israelske nybyggere, og både moren og faren sørger over alt de har mistet. Når bestemoren til Hayaat blir syk, bestemmer Hayaat seg for å hente jord fra bestemorens barndomshjem i Vest-Jerusalem, slik at mormoren kan få ta på sin barndoms jord igjen før hun dør.
Men for palestinske flyktninger uten riktig pass er det bortimot umulig å komme seg inn i Jerusalem. Hayaat og bestevennen Samy begir seg ut på en ekspedisjon som er slitsom, tidkrevende og farlig. De må lure de israelske soldatene på kontrollpostene, vente i timevis i stekende sol på transport, og ikke minst komme seg over den store muren som deler store deler av Israel i to. Underveis tenker Hayaat mye på det foreldrene og bestemoren har fortalt om hvordan det var å leve i Palestina, før konfliktene og krigene ødela landet deres.
Denne boken forteller mye om hvordan det er å være palestinsk flyktning i dagens Midt-Østen. Den er verd å lese for alle som vil lære mer om en veldig vanskelig og langvarig krig, som dessverre pågår ennå.

Ingen kommentarer: