torsdag 27. desember 2018

The hate u give av Angie Thomas

Starr bor i Garden Hights, et nabolag bestående av fattige svarte, av ulike gjenger, bla King Lords, et nabolag med samhold og vennskap hvor alle kjenner alle, men også mye fortvilelse blant familier som har mistet noen av sine unge til narkotika eller til vold.
Starr har vennene sine der, men hun har også vennene sine på "den hvite" skolen hun går på; Williamson. Hun holder de to verdenene sine adskilt og det er vanskelig. Selv språket hennes er annerledes på skolen enn det er hjemme og blant venner der. Og så har hun en hvit kjæreste, noe hun ikke har fortalt faren. Han kommer til å klikke.
Hun går ikke ofte på fest og burde ikke gått på denne hos Big D, heller. Hun føler seg utenfor. Men så får hun øye på Khalil, bestevennen fra langt tilbake, som hun har sett altfor lite til i det siste. Og da det blir avfyrt skudd på festen, stikker de i bilen hans.
De kommer ikke langt, de blir stoppet av politiet. En hvit politimann ber Khalil komme ut av bilen, holde hendene synlige, og da Khalil bøyer seg ned for å spørre Starr om det går bra med henne, blir han skutt. Drept! Like foran øynene hennes.
Hun er vitnet som velger å være anonym, men etter hvert klarer hun ikke la være å kjempe, for Khalil, og for all annen urettferdighet som blir begått mot svarte.
Dette er ei tøff ungdomsbok og den er viktig. Filmen kommer i 2019.
Jeg vil låne denne

Ingen kommentarer: