onsdag 2. august 2017

Alt jeg ikke sa av Celeste Ng

Denne boka står på voksen, men jeg tenker at den passer godt for unge voksne.
I utgangspunktet virker denne familien som en veltilpasset og harmonisk familie. Men da Lydia forsvinner og siden blir funnet død, avsløres det for leseren alt de aldri har fortalt hverandre. Alt de har båret på hver for seg. Alt de kanskje ikke engang har klart å tenke igjennom selv.
Vi er tilbake på 70-tallet og faren, James, som har kinesiske foreldre, men selv er født i USA, har alltid vært utenfor. Da han giftet seg med Marilyn sørget de samtidig for at hun så moren sin for siste gang. Moren var sikker på at datteren ville angre, at det ikke var riktig å gifte seg og får barn med en asiat.
Og Marilyns drøm om å bli lege forsvant med giftermålet og barna som kom; Nath, Lydia og Hannah.
Lydia blir pålagt å bli det moren selv ikke ble og blir pushet til å studere hardt.
Nath finner seg i at søsteren alltid er foreldrenes yndling og gjør det bra på skolen, selv om foreldrene aldri legger merke til det.
Og lillesøsteren tar imot de små kjærtegna som blir til overs.
Men så forsvinner Lydia og alt rakner.
Boka har vunnet utallige priser som årets beste bok i USA. Den forteller om hvordan det var, og fortsatt er, å skille seg ut som den eneste, å være annerledes, og å stå utenfor. Og den forteller oss igjen hvor viktig det er at vi sier ting som de er slik at vi sammen kan få det bedre, mens det tid.
Jeg vil låne denne

Ingen kommentarer: